ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ MD PhD
         ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ


 
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
ΙΑΤΡΕΙΟ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 40   
2107702244-249  6932710721
 
   Home      Κλασσική Χειρουργική      Καρκίνος μαστού
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Καρκίνος μαστού-Αυτοεξέταση
Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συνηθέστερος καρκίνος στις γυναίκες και  η συχνότητά εμφάνισής του αυξάνει σταθερά. Κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση περίπου 250.000 νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη . Σε ολόκληρο τον κόσμο περισσότερες από 400.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού το χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι ποσοστό 8% με 9% των γυναικών θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.     
Επαγρύπνηση για το μαστό
Επαγρύπνηση σημαίνει αρχικά ότι θα πρέπει να αισθάνεστε οικεία με το στήθος σας και τις αλλαγές οι οποίες λαμβάνουν μέρος κατά την διάρκεια της ζωής σας. Θα πρέπει να ξέρετε πως είναι το στήθος σας πως μοιάζει φυσιολογικά έτσι ώστε να παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί γρήγορα. Δεν υπάρχουν μαγικές φόρμουλες για τον έλεγχο του στήθους σας αλλά θα πρέπει να βρίσκετε χρόνο να εκτελείτε την αυτό εξέταση σε μηνιαία βάση. Θα πρέπει να σας ανησυχούν αλλαγές :
Στο μέγεθος (εάν ο ένας μαστός γίνει μεγαλύτερος ή μικρότερος)στις θηλές (εάν η θηλή βυθιστεί προς τα μέσα (εισολκή) ή αλλαγές στο σχήμα ή στο μέγεθος)ερυθρότητα πάνω ή γύρω από τις θηλές, εκκρίσεις από την μία ή και από τις δύο θηλές, δερματικές αλλαγές (όπως ζάρες ή λακκάκια στο δερμα    διόγκωση ή πρήξιμο στο σημείο της μασχάλης ή ψηλά στο γιακά (περιοχές λεμφαδένων) πόνος συνεχόμενος στον ένα μαστό ή στην μασχάλη πάχυνση ή μάζα που διαφέρει στον υπόλοιπο μαζικό ιστό
Κώδικας Επαγρύπνησης 5 σημείων  
1.να ξέρεις τι είναι φυσιολογικό για σενα
2.να ξέρεις τι αλλαγές θα ψάχνεις
3.να κοιτάς και να ψηλαφάς το μαστό σου
4.να αναφέρεις κάθε αλλαγή στο χειρουργό σου
5.να ελέγχεσαι με μαστογραφία αν είσαι 40


 
 
αυτοεξέταση των μαστών                                                                                                                                                                                                      Η αυτοεξέταση των μαστών πραγματοποιείται μια φορά το μήνα ξεχωριστά
από τον έλεγχο με μαστογραφία ή την κλινική εξέταση.  Ο μαζικός αδένας
επεκτείνεται από την θηλή έως την μασχάλη.                                                                                                                                                                                                                                                
Δυσκολία:  Εύκολη

Χρόνος που απαιτείται:  15 λεπτά  μηνιαίως

Αυτό που χρειάζεστε:                       
-Ένας καθρέφτης που να σας αφήνει να δείτε και τα δύο στηθη
-Ένα μαξιλάρι για το κεφάλι και τους ώμους σας  
-Απομόνωση

.
1. Καθορίστε μια ημέρα για  αυτοεξέταση
Αν έχετε έμμηνο ρήση:  ξεκινήστε την εξέταση των μαστών λίγες ημέρες μετά από το τέλος της περιόδου σας όπου τα επίπεδα των ορμονών είναι σχετικά σταθερά και οι μαστοί σας είναι λιγότερο ευαίσθητοι.
Εάν δεν έχετε έμμηνο ρήση (δεν έχετε περίοδο για ένα έτος ή περισσότερο): διαλέχτε μια ημέρα το μήνα να κάνετε την αυτοεξέταση και να την επαναλαμβάνετε κάθε μήνα.

2. Οπτική εξέταση - Χέρια στα ισχία
Στην απομόνωση του μπάνιου σας, γδυθείτε, τοποθετείστε τα χέρια στην μέση και σταθείτε εμπρός σε έναν καθρέπτη. Θα πρέπει να παρατηρήσετε και τους δύο μαστούς στο μέγεθος, στο σχήμα και στο περίγραμμα. Σημειώστε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή στη δομή του δέρματος και παρατηρείστε τις θηλές και αν φαίνονται υγιείς.

.
3. Οπτική εξέταση - Χέρια πάνω από το κεφάλι σας
Ενώ στέκεστε ακόμη μπροστά από τον καθρέφτη, σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας και δείτε εάν τα στήθη σας κινούνται με τον ίδιο τρόπο, και σημειώστε οποιεσδήποτε διαφορές. Εξετάστε το μέγεθος, μορφή, και σχήμα, ελέγχοντας τη συμμετρία.  Δώστε προσοχή στις θηλές και τη θηλαία άλω, για να δείτε εάν έχετε λακκάκια, διογκώσεις, ή εισολκές (εγκοπές). Παρατηρήστε τις μασχάλες σας αν υπάρχουν διογκωμένοι λεμφαδένες   
4. Ψηλάφηση - Μάλαξη
Ανυψώστε το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι σας και χρησιμοποιείστε τα δάκτυλα του δεξιού χεριού για να εφαρμόσετε ελαφρά πίεση στο μαστό. Θωπεύετε από την κορυφή προς τα κάτω τον μαστό, κινούμενη από το εσωτερικό του στήθους καταυτό τον τρόπο στην περιοχή της μασχάλης σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε  κυκλική κίνηση, αλλά σιγουρευτείτε ότι θα καλύψετε όλη την περιοχή του μαστού. Επαναλάβετε την διαδικασία και στον άλλο μαστό. Είναι καλύτερα να γίνεται κατά την διάρκεια του μπάνιου μια και το υγρό δέρμα παρουσιάζει λιγότερη αντίσταση στην ψηλάφηση των δακτύλων σας  

.
5. Ψηλάφηση - Ελέγξτε τις θηλές σας
Ακόμα κοιτάζοντας τον καθρέφτη, χαμηλώνετε και τα δύο μπράτσα. Με το δείκτη και τα μέσα δάχτυλα του δεξιού χεριού σας, ήπια συμπιέστε την αριστερά θηλή και συμπιέστε την προς τα εμπρός. Η θηλή αναπηδά πίσω στη θέση της ; Τραβιέται  πιο πίσω από το στήθος;  Σημειώστε εάν οποιοδήποτε έκκριμα διαρρέει ή όχι προς τα έξω. Αντιστρέψτε τα χέρια σας και ελέγξτε τη άλλη θηλή με τον ίδιο τρόπο.

6. Ψηλάφηση - Ξαπλώστε και μαλάξτε
Αυτό γίνεται καλύτερα στην κρεβατοκάμαρά σας, όπου μπορείτε να ξαπλώσετε. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι στο κρεβάτι έτσι ώστε μπορείτε να εναποθέσετε το κεφάλι σας και τους ώμους πάνω σε αυτό. Ξαπλώστε και βάλτε το αριστερό χέρι σας πίσω από το κεφάλι σας. Χρησιμοποιήστε το δεξί σας χέρι να θωπεύσετε το στήθος και τη μασχάλη, όπως κάνατε στο βήμα 4. Αντιστρέψτε τα χέρια σας και ελέγξτε τον άλλο μαστό με τον ίδιο τρόπο.


10 πράγματα που πρέπει να ξέρει ο χειρουργός σας
 
Λαπαροσκοπική Χειρουργική
 
 
 
Κλασσική Χειρουργική
 
 
 
Χειρουργική Θυρεοειδούς