ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ MD PhD
         ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ


 
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
ΙΑΤΡΕΙΟ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 40   
2107702244-249  6932710721
 
   Home      Θυρεοειδεκτομή
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Θυρεοειδεκτομή

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα  που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση είναι οι εξής:

  • Α. Όζoς ≤ 1 εκ., Συμπαγής, με μη Διαγνωστική  FNA κατ’ επανάληψη
  • Β. Όζος    1 εκ., με  FNA:
    1. Ύποπτη για Θηλώδες καρκίνωμα ή βλάβη ή Νεόπλασμα Hurthle
    2. Aτυπία κυττάρων
    3. Θετικό κληρονομικό αναμνηστικό
    4. Νεαρή ηλικία
    5. Σκληρή σύσταση
    6. Ταχεία αύξηση μεγέθους
    7. Διόγκωση τραχηλικών αδένων
    8. Ιστορικό ακτινοβολίας
    9. Πιεστικά φαινόμενα
  • Γ. Οι ψυχροί όζοι του θυρεοειδούς ή οι ή πολλοί όζοι  (πολυοζώδεις βρογχοκήλες), με ή χωρίς πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία
  • Δ. Το τοξικό αδένωμα ( Ν. Plummer)
  • Ε. Ο υπερθυρεοειδισμός ( Ν.Graves), σε ασθενή που δεν έχει ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή, ή έχει εμφανίσει αλλεργίες και ουδετεροπενία στα αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ή σε γυναίκα ασθενή που θέλει να μείνει σύντομα έγκυος
  • ΣΤ. Οι ευμεγέθεις τοξικές βρογχοκήλες με αδένα >150 γραμ. όπου απαιτούνται μεγάλες δόσεις αντιθυρεοειδικών για τη ρύθμιση της λειτουργίας και ο αδένας δεν ελαττώνεται σε μέγεθος μετά τη φαρμακευτική θεραπεία ή τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.
  • Ζ. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς ( όλες οι μορφές),  επιβεβαιωμένος ή πιθανολογούμενος μετά από βιοψία με λεπτή βελόνα.


 
Ο προεγχειρητικός έλεγχος:

  1. Το υπερηχογράφημα, το οποίο θα ανιχνεύσει το μέγεθος του αδένα, την ύπαρξη όζων ή όχι, την ύπαρξη κύστεων, και γενικότερα την υφή του.
  2. Aιματολογικές εξετάσεις,  οι οποίες θα δείξουν τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς (T3, T4, TSH, Καλσιτονίνη,  κτλ.).
  3. Tο σπινθηρογράφημα, Aν μετά από ψηλάφηση του θυρεοειδούς εντοπιστεί κάποιος όζος, συνήθως εκτός από το υπερηχογράφημα, συστήνεται να γίνει και σπινθηρογράφημα. Mε την εξέταση αυτή, αξιολογείται η λειτουργική κατάσταση του όζου (αν παράγει δηλαδή ή όχι θυρορμόνη, αν είναι δηλαδή θερμός ή ψυχρός όζος).
  4.  H Παρακέντηση (FNA) του θυρεοειδούς, για την εξέταση ύποπτου όζου, η οποία ίσως είναι η πιο αξιόπιστη από όλες τις εξετάσεις. O γιατρός που κάνει την εξέταση, λαμβάνει με μία λεπτή ένεση υγρό και κύτταρα από τον όζο, τα οποία εξετάζει (βιοψία), για να διαπιστώσει αν είναι κακοήθης.
    Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι περίπου ένα  5% των βιοψιών με λεπτή βελόνα είναι ψευδώς θετικές και ένα 5% είναι ψευδώς αρνητικές.
    Έτσι, τα μόνα αποτελέσματα της βιοψίας που αξιολογούνται 100% είναι τα θετικά αποτελέσματα. 
    Τα αρνητικά αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και μόνο ο ειδικός είναι υπεύθυνος να τα αξιολογήσει και ν’ αποφασίσει για το χειρουργείο, συνεκτιμώντας την πλήρη κλινική εικόνα, το ιστορικό, την πορεία της νόσου, όπως επίσης  και τις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις.


 
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ...

Αφού πάρουμε την απόφαση για εγχείρηση ,καθορίζουμε ημέρα και ώρα χειρουργείου. Συνήθως μία ή δύο ημέρες πριν, το πρωί, νηστικ-ός/ή,  διενεργείται ο απαραίτητος  προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, α/α θώρακος, καρδιογράφημα και καρδιολογική εξέταση και σε ορισμένες περιπτώσεις, Α/Α τραχήλου και ΩΡΛ εξέταση, ειδικά σε καταδυόμενες ή ευμεγέθεις βρογχοκήλες. Διενεργείται επίσης ο προαναισθητικός έλεγχος και η πρώτη επαφή με τον αναισθησιολόγο. Εδώ να τονίσω την εξαιρετικά υψηλή ικανότητα των συνεργατών μου, που με τις άριστες γνώσεις τους και μακρόχρονη εμπειρία τους, εμπνέουν ένα υψηλό συναίσθημα εμπιστοσύνης.Ο ασθενής φεύγει, εμείς αξιολογούμε τ’ αποτελέσματα και ενημερώνουμε για οτιδήποτε, την ίδια μέρα τον ασθενή,  τηλεφωνικά.Την παραμονή του χειρουργείου, ο ασθενής σιτίζεται κατά προτίμηση  ελαφρά και δεν τρώει τίποτα από τις 11.00 μμ. μέχρι το πρωί. Φυσικά έχει ενημερωθεί για τυχόν δικά του φάρμακα που παίρνει, πια θα κόψει και πια μπορεί να πάρει.Την ημέρα του χειρουργείου   προσέρχεται τελείως νηστικός, με όλες τις δικές του εξετάσεις, κάνει την εισαγωγή του, έχοντας ταυτότητα, βιβλιάριο και αρ. συμβολαίου ιδιωτικής ασφάλειας, αν υπάρχει και στη συνέχεια οδηγείται στο χειρουργείο πολύ νωρίς. Αν για δικούς του λόγους, δεν έχει προηγηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος , τότε όλες οι εξετάσεις γίνονται την ίδια ημέρα, με τη διαφορά ότι το χειρουργείο διενεργείται αργότερα , όταν δηλαδή θα έχουμε τα αποτελέσματα, συνήθως μετά τις 11.00 πμ.

 
 
TΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
  1.  Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις θυρεοειδοπάθειας, εκτελείται ολική θυρεοειδεκτομή. Η μερική ή υφολική θυρεοειδεκτομή, τείνει να καταργηθεί ως χειρουργική πρακτική σήμερα. Σε κάποιες περιπτώσεις  μπορεί να χρειαστεί και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου.
  2. Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση, και διαρκεί περίπου 2 ώρες.
  3. Εκτελείται μία εγκάρσια τομή, (3-4 εκατοστά περίπου), στη πρόσθια τραχηλική χώρα.
  4. Συνήθως εκτελείται κατά μήκος κάποιας αναδίπλωσης ή ρυτίδας  του λαιμού (αν υπάρχει), για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  5. Πάνω σε αυτό, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης σύγχρονων εργαλείων (Radiofrequency ablation/Laser/Ultrasicion/Ligasure), που μας επιτρέπουν να κάνουμε μία ανώδυνη, μοντέρνα  και προπαντός ασφαλή εγχείρηση.
  6. Σημαντικό επίσης είναι ότι κάποιες φορές χρησιμοποιούμε τον νευροδιεγέρτη (neuromonitoring), με σκοπό να αποφύγουμε οποιαδήποτε κάκωση των λαρυγγικών νεύρων, μια επιπλοκή, η οποία οδηγεί σε πάρεση των φωνητικών χορδών, παροδική ή και μόνιμη.
  7. Η όλη εγχείρηση δεν απαιτεί μετάγγιση, άρα δεν χρειάζεται αιμοδότης.
  8. Δίνεται μεγάλο βάρος στην αναγνώριση των λαρυγγικών νεύρων καθώς και την εξασφάλιση της ακεραιότητας των παραθυρεοειδών αδένων.
  9. Ο ασθενής ξυπνάει μετά από 2 ώρες περίπου, χωρίς πόνο και οδηγείται στο κρεβάτι του, χωρίς να έχει καταλάβει οτι χειρουργήθηκε.
  10. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση και γίνεται στο θάλαμο, 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο.
  11. Ο ασθενής σιτίζεται γρήγορα με ελεύθερη δίαιτα από το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
  12. Η  ανάρρωση είναι ταχεία.
  13. Η νοσηλεία είναι ένα 24-ωρο, δηλαδή μία διανυκτέρευση.
Το αισθητικό αποτέλεσμα της τομής του δέρματος είναι εντυπωσιακά καλό αφήνοντας ένα ανεπαίσθητο γραμμικό σημάδι, που μπερδεύεται με κάποια ρυτίδα του λαιμού, με την προϋπόθεση να μην έχει ο/η ασθενής προδιάθεση στη δημιουργία υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς ή κάποια συνοδό πάθηση που να επηρρεάζει την επούλωση του τραύματος. Στις ειδικές περιπτώσεις με πολύ μεγάλη ή καταδυόμενη βρογχοκήλη η τομή του δέρματος είναι μεγαλύτερη για να επιτραπεί η καλή ορατότητα των ανατομικών στοιχείων και να γίνει ασφαλής διεξαγωγή της επέμβασης.
 


Λαπαροσκοπική Χειρουργική
 
 
 
Κλασσική Χειρουργική
 
 
 
Χειρουργική Θυρεοειδούς